Follow us
©  Ardesko 2013. All rights reserved.
Design: Nice Mice Design
Share on Facebook
Share on Twitter
Share via e-mail
NL

Ardesko is een jong en bevlogen internationaal kamerorkest. De artistieke leiding is in handen van concertmeester Melanie Waite.


Het orkest, met een uitgebreid repertoire van barok tot hedendaags, streeft ernaar een zo breed mogelijk publiek te bereiken, waarbij het zich ten doel heeft gesteld een nieuw publiek te interesseren voor klassieke muziek. Het doet dat door een innovatieve en avontuurlijke programmering van een gevarieerd aanbod aan muzikale uitvoeringen en educatieve activiteiten, zowel binnen als buiten de concertzaal. Daarnaast is Ardesko betrokken bij projecten waarin de grenzen tussen stijlen en media vervagen. Actuele voorbeelden hiervan zijn het jazzproject ‘Quantum Entanglement’ en het multidisciplinaire project ‘Wild Country’, voor video, fotografie en didgeridoo.


Het orkest beoogt met zijn uitvoeringen de hoogste artistieke kwaliteit en vindt het daarnaast heel belangrijk om bij te dragen aan evenementen die een sociaal-maatschappelijk doel dienen en die laten zien dat klassieke muziek nog altijd actueel is.


De term ardesko is ontleend aan het Latijn en betekent zoveel als ‘in vuur en vlam zetten’. Dat is ook de drijfveer van alle gepassioneerde en energieke leden van het orkest. Ardesko bestaat uit een kern van dertig jonge professionele musici die allemaal zijn afgestudeerd aan een van de Nederlandse conservatoria. Het orkest speelt in principe zonder dirigent. Het uitgangspunt hierbij is dat elk lid afzonderlijk tijdens het musiceren een actieve en inspirerende rol speelt, waardoor de groep als geheel aan eenheid en intimiteit wint.


Sinds de oprichting in februari 2007 heeft Ardesko gespeeld op verschillende locaties in heel Nederland, van stationshal tot concertzaal. Er zijn optredens geweest op toonaangevende kunstfestivals, zoals Noorderzon en het Grachtenfestival, bij prestigieuze evenementen, zoals het 2009 ABN AMRO Nieuwjaarsconcert, en in vooraanstaande concertzalen, waaronder Het Concertgebouw Amsterdam. Ardesko werkte samen met internationaal gerenommeerde artiesten als het Balanescu Quartet en Alessandro Safina.

ARDESKO